Op kamp in Zutendaal, dag 6

De moraal van de parabel

Op het moment is het alreeds dag zes. Al verschillende keren is er de vraag gekomen naar het hoogtepunt van het kamp tot nu toe. Zelf stel ik mij die vraag niet, want het is meer dan vanzelfsprekend dat het hele kamp één groot hoogtepunt is. Wel kan ik vertellen over een opmerkelijk voorval vandaag: de verdwijning van het bestek van Jules. We beginnen voor de volledigheid bij het begin: de piepjongknapen die wakker worden.

06.00 uur: de piepjongknapen ontwaken. Uitslapen is maar saai als je ook een feestje kan bouwen. Helse knuffelgevechten ontstaan en af en toe vliegt er zelfs een piepjongknaap door de kamer.  

06.37 uur: Thor en Max houden een armworstelgevecht. Thor wint.

06.39 uur: Thor en Max houden een armworstelgevecht. Max wint.

07.00 uur: de leiding breekt het feestje af. ‘Genoeg is genoeg’, zegt de leiding altijd.


Om acht uur is het dan eindelijk tijd om op te staan. De kamers worden wat opgeruimd en de tandjes worden gepoetst. Om half negen wordt de formatie gefloten.

08.30 uur: hoofdleider Bram start de formatie. De kampkreet ‘We strijden om Midden-aarde, want de ring is van grote waarde’ wordt geroepen. De formatie eindigt.

08.35 uur: tijd om te eten! We wassen wel eerst onze handjes. 

08.40 uur: nog eens tijd om te eten! Vandaag eten we lekkere boterhammetjes met choco, confituur, pindakaas, hesp, kaas, salami, aardappelsalade, eiersalade, enzovoort. De piepjongknapen, jongknapen en knapen vonden het erg lekker, de jonghernieuwers zijn nogal moeilijke eters.

08.50 uur: de jongknapen schuiven aan voor hun zesde boterham met aardappelsalade. De leiders zien dit en gaan de strijd aan. De leiders schuiven aan voor hun zevende boterham met aardappelsalade.

08.53 uur: de aardappelsalade is op.


Na het ochtendeten wast iedereen zijn handjes om vervolgens de kamer wat op te ruimen. Om ervoor te zorgen dat het hier geen stort wordt, komen de leiders dagelijks op inspectie. We beginnen bij de piepjongknapen en gaan door met de jongknapen, de knapen en de jonghernieuwers.

09.30 uur: hoofdleider Bram fluit voor de inspectie. De piepjongknapen komen buiten in een lijntje tegenover de leiders staan. De piepjongknapen en leiders beginnen met zingen terwijl een deel van de leiders op inspectie gaat in de kamers.

09.34 uur: de piepjongknapen zingen Baby Shark. 

09.43 uur: de jongknapen zingen Baby Shark.

09.49 uur: de knapen zingen Baby Shark. Nee nee, grapje.

10.01 uur: de jonghernieuwers zingen a capella het liedje Rader Bie van Schone Bandiet. Iets later eindigt de inspectie en komen de leiders de leden van hun ban wat helpen met opruimen. 


Hierna is het tijd voor de eerste activiteit van de dag. Honkballen, paintballen of het grote wortelspel; er wordt veel gedaan hier! Iedereen doet goed mee en kijkt al uit naar het middageten: hamburgers met patatten. Hoe het smaakte? Overheerlijk! Iedereen was weer fris voor dé activiteit van de dag: een estafette met alle leden en leiders.

15.00 uur: de estafette begint. De eerste ronde is in zijn puurste vorm: gewoon om ter snelst heen en weer lopen met heel de groep. De Mensen winnen, de Hobbits worden tweede, de Elven zijn derde en de Dwergen eindigen vierde.

15.09 uur: een eerste knaap sneuvelt en gaat onderuit bij de hinkelestafette. De knaap staat meteen op, deed volgens ooggetuigen een achterwaartse salto en eindigde alsnog eerste.

17.00 uur: de estafette eindigt. De winnaar vertel ik niet, want iedereen is een winnaar hier.


Gedurende de estafette viel het op dat de hemel wat donkerder kleurde. Grote wolken verborgen de zon en de wind begon wat harder te waaien. De leiders hebben dit in het oog en roepen een spoedvergadering samen. Hoofdleider Bram komt bij Tijs op de schoot zitten en kijkt hem in de ogen. Hun blikken spreken boekdelen.

18.12 uur: een heuse evacuatie wordt opgestart. De leden kruipen gezellig bijeen onder de eettent terwijl de leiders al het materiaal verzamelen en binnen leggen.

18.19 uur: de hemel breekt open. Leider Lucas stelt voor om dit te repareren met ducttape.

18.36 uur: het regent zo hard dat enkele tenten dreigen onder te lopen. Enkele leiders trekken hun T-shirt en schoenen uit en snellen naar de tenten met een aftrekker.

18.49 uur: ondertussen is het eten ook klaar. Op het menu staan overheerlijke hotdogs.

19.03 uur: leden Thomas en Wout kiezen voor een hotdog met curryketchup en mayonaise.

20.00 uur: de buikjes zijn vol. Het is ook gestopt met regenen. Op wat natte jonghernieuwers na hebben we geen schade opgelopen. 


We sluiten de dag af met het schillen van ajuinen en dan is het tijd voor de avondformatie. Hierna is het bedtijd voor de piepjongknapen en de jongknapen. De knapen en de jonghernieuwers strijden nog om de overwinning op de avondformatie. Ik kijk toe en zie dat het goed is. Onderweg kom ik flexleider Thomas tegen.

21.13 uur: Thomas zegt: ‘Hey, paljaske.’

21.15 uur: ik loop met Thomas naar de keuken.

21.16 uur: Thomas en ik eten wat hotelcake.


Als iedereen in zijn bedje ligt, is het tijd voor de vergadering van de leiders. We hebben het over het goede gedrag van de leden en het lekkere eten van de kookouders. We sluiten de vergadering af en gaan naar ons bedje.

00.00 uur: iemand zegt slaapwel. Ik zeg slaapwel terug.


Je vraagt je nu misschien af wat er gebeurd is met het bestek van Jules. Bij het ontbijt zocht Jules zijn bestek en hij kon het niet vinden. Enkele leiders worden erbij geroepen om te helpen zoeken. Wat blijkt? Het bestek van Jules zat gewoon in zijn tas. Het is daarom dat ik deze parabel eindig met de moraal: kijk nooit een gegeven paard in de bek. Tot de volgende! 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Op kamp in Zutendaal, dag 7 tot 8

Op kamp in Zutendaal, dag 5

Op kamp in Zutendaal, dag 1 tot 3